Kundinsikt Daniel Kjellén

Verktyg som håller koll på din ekonomi

Daniel Kjellén

VD och grundare av Tink

Daniel Kjellén är grundare och vd på företaget Tink. Tink är en tjänst som hjälper dig att följa dina inkomster, hur mycket pengar du gjort av med – och på vad.

Småutgifter blir lätt stora kostnader. Men nu finns det ett verktyg som hjälper dig att hålla koll på ekonomin, appen Tink. Sophie Andersson, service designer på Transformator Design, ringde därför upp Tinks vd, Daniel Kjellén, för att prata ekonomi, budgetverktyg och varför de valde att ta fram en ekonomiapp. 

För tre år sedan var jag med och gjorde ett examensjobb tillsammans med Attention där vi skulle hjälpa ungdomar med ADHD att få bättre kontroll över sin ekonomi. Vi märkte ganska snabbt att det fanns ett behov av ett verktyg som i realtid sammanställde alla köp och förklarade hur ekonomin såg ut på ett enkelt och visuellt sätt. Därför tog vi fram ett koncept på en app som gjorde just detta.

Tyvärr realiserades inte detta koncept, men folk hör fortfarande av sig och undrar när de kan ladda hem vår app, och det är inte bara personer med ADHD som vill ha hjälp att få koll på sin ekonomi. Med andra ord finns det ett stort intresse. Därför blev jag så glada när jag fick höra om appen Tink. Med Tink kan du följa dina inkomster, hur mycket pengar du har gjort av med, på vad och få notifikationer om du överstiger din vanliga utgiftsnivå.  Äntligen finns det en app som hjälper kunden att hålla reda på sin ekonomi! Här svarar Tinks vd, Daniel Kjellén, på vad som drev dem att ta fram appen Tink.

Hur kom ni på Tink?

– Vi hade själva behov av ett verktyg som hjälpte oss att sortera och hålla reda på kostnader. Idag gör vi allt fler transaktioner online, man får dessutom fler och fler leverantörer. I en vanlig transaktionslista ligger allt huller om buller, från tuggummin för tio kronor till ett bolån på några hundra tusen. Detta triggande tanke på att det behövdes en sortering. All info som behövs för att sortera finns redan, men ingen hade ännu tagit tag i att göra denna sortering.

Har ni gjort någon undersökning för att kunna ta fram appen?

– Från början tänkte vi att Tink skulle bli ett bokföringsverktyg för människor som har kunskap inom finans, människor som oss själva och vi var ganska tekniskt fokuserade. Men efter användarinteraktioner började vi att se bortom oss själva och insåg att vi inte borde göra ett verktyg för de 5 % av befolkningen som kan mycket om finans, för de har redan byggt egna excelark som sorterar allt åt dem. Istället borde vi göra en lösning för de människor som vill ha koll på sin ekonomi, men som inte orkar göra egna excelark.

En annan insikt var att en webblösning eller en klassisk internetbank konkurrerar med vardagstid, det vill säga titta på tv eller vara med barnen. Därför valde vi istället att ta fram en ”på språnget lösning”. Vi förstod också att det var viktigt att det inte fanns någon krånglig kom igång fas där användaren måste ställa in en massa saker. För de flesta vet inte vad som är viktigt eller relevant att sorterat efter. Därför skapade vi en färdig sortering som man kan ändra på om man vill. Det kändes också viktigt att sammanställningen är lätt att förstå och behaglig att titta på.

Det ska bli spännande att följa Tinks framtid och uppdateringar och vi tror att de sätter en viktig ribba när det gäller kundcentrerat gränssnitt gentemot bank- och finanstjänster.

 

 

 

 

Taggar