Branschfokus Emma Patel

Tack för i år Almedalen!

Emma Patel

Redaktör/skribent

Emma Patel är redaktör och skriver för Tjänstedesignbloggen.

Almedalen är slut. Precis som tidigare år var det en intensiv, rolig och lärorik vecka! Det krävdes några dagars vila innan vi kunde sammanfatta årets Almedalen, men här kommer en sammanfattning av Transformator Designs Almedalen 2015!

I år hade vi privilegiet att vara ett stort team på plats i Visby. Därför anordnade vi ett seminarium, deltog i andras initiativ och passade på att insupa all inspiration, kunskap och knyta nya kontakter.

AlmeDela 

Hållbarhet var inte bara ett välanvänt ord i årets Almedalsguide utan också det övergripande temat för ModigMinoz:s initiativ ”AlmeDela”. Målet med AlmeDela var att sprida kunskap om kollaborativ ekonomi och vi deltog genom att dela med oss av vår servicedesign-process. Utifrån designbriefen: Hur kan vi få fler människor att vilja dela produkter och tjänster för ett hållbart Almedalen och samhälle i stort? Gjorde vi ett servicedesign-projekt där vi försökte förstå bakomliggande behov, drivkrafter och trösklar för att vilja dela saker med varandra.

Växthusmetoden!

Förutom att delta i AlmeDela så anordnade vi även ett seminarium om medborgarinvolvering tillsammans med Arbetsförmedlingen. Seminariet,”Lär dig mer om växthusmetoden”, handlade om Arbetsförmedlingens förflyttning till att bli en kundcentrerad myndighet och deras växthusarbete. Ett växthus fungerar som en labbmiljö där Arbetsförmedlingens medarbetare tillsammans med kunder/medborgare testar och utvecklar lösningar. Ett format som har lett till ökat förtroende och större arbetsglädje.

Snackisar under Almedalen 2015

När vi själva inte deltog eller anordnade aktiviteter så sprang vi på seminarium, debatter och mingel. Och så här skulle vi sammanställa årets snackisar!

 • Samordning
  I en komplex värld krävs det samordning, både mellan olika myndigheter och mellan myndigheter och näringslivet. En spaning var därför att många seminarier och debatter handlade om behovet av samordning och samverkan.
 • Hållbarhet
  Det snackades även hållbarhet i Almedalen. Hur uppnår vi hållbar stadsutveckling med tanke på dagens urbanisering och är medborgardialog rätt väg till social hållbarhet? Detta var några frågeställningar kring hållbarhet som diskuterades livligt.
 • Förändrad jobbmarknad
  Automatisering, digitalisering och robotisering. Dagens förändrade jobbmarknad var en annan spaning ifrån årets Almedalen. Hur löser vi utanförskap och arbetslöshet på en förändrad arbetsmarknad? En viktig fråga som många seminarium belyste.
 • Migration och integration
  Med rekordmånga konflikter runt om i världen är det kanske inte så konstigt att det pratades mycket om migration och integration i Almedalen. Många lyfte också behovet av samordning och att vi måste bli bättre på att ta tillvara på alla människors kompetenser.
 • Personligt möte
  Sociala medier är på nedgång! I alla fall om det är motsatsen till personliga möten. För om det var någonting som många pratade om så var det värdet av ett personligt möte. Och finns det någon bättre arena för möten än Almedalen?
Nu tar Tjänstedesignbloggen semester. Vi ses i augusti! 

 

Taggar