Branschfokus Hanna Markgren

Svensk politik skulle gynnas av mer design

Hanna Markgren

industridesigner

Hanna Markgren är industridesignen som har vunnit både Beyond Nice Design, ett pris som vill främja utvecklandet av designbranschen genom att visa att design kan vara mer än bara yta, och Frimurarnas stipendium för bästa industridesignprojekt 2014.

Årets vinnare av designpriset Beyond Nice Design vill se mer samarbete mellan svensk politik och design. Både politiken och medborgarna skulle gynnas enligt Hanna Markgren, vars prisbelönta projekt ”Lost in Transaction” är ett tydligt exempel på hur design kan öppna upp för en politisk dialog.

Före detta Konstfackstudenten, Hanna Markgren, brinner för design och samhällsfrågor. För henne är det inte två separata intressen, utan hennes examensprojekt (ifrån Konstfacks magisterutbildning i industridesign) ”Lost in Transaction” kombinerar både politik och design. Målet med projektet var att trigga politiska dialoger genom designmetoder.
– Från första början tänkte jag att jobba med fysisk form. Jag utgick ifrån spargrisen och från spargrisen kom tankarna på en plånbok, säger Hanna.
Projektet Lost in Transaction, som Hanna har vunnit både Beyond Nice Design och Frimurarnas stipendium för, växte alltså fram ur att designa plånböcker för att till slut landa i frågeställningen: Hur kan vi använda design för att diskutera hållbarhet och ekonomisk politik?

– Jag insåg ganska snabbt att det fanns fler intressanta frågeställningar kring ekonomi än bara plånböcker. Därför började jag istället tänka på hur jag kan använda design för att skapa politiska diskussioner om ekonomi, och hur vi använder våra resurser? Utifrån dessa tankar växte projektet fram.

Examensprojektet Lost in Transaction handlar om ett framtidsscenario som kretsar kring ett ransoneringssystem, ”Earth Shares”. Systemet påminner om det systemet vi hade under andra världskriget, men denna gång är syftet med ransoneringarna att leva inom gränserna för en planets resurser. En av utgångspunkterna är att vi använder så mycket resurser att det skulle krävs 3,4 jordklot om hela jordens befolkning levde som vi gör i Sverige.
– Earth Share och ett ransoneringssystem står ju för en väldigt radikal och annorlunda politik. Systemet ställer saker på sin spets. Jag tror dock att genom att ha en konkret utgångspunkt så blir det lättare att diskutera både det här specifika konceptet om hållbarhet, och ekonomisk politik i allmänhet. Genom projektet ville jag visa hur man kan använda design för att prata om framtidsscenarios som annars känns väldigt abstrakta.
Under projektet jobbade Hanna mycket med kvalitativ research och intervjuer. Utifrån de vanligaste synpunkterna skapade hon sedan olika personas (karaktärer) som lever i systemet och som hon bygger historier kring för att det ska bli lättare att ta till sig innehållet och budskapet.

Hanna hoppas verkligen att svensk politik kommer till insikt och förstår varför de borde ta hjälp av designmetoder. Idag blir politiska diskussioner om framtiden abstrakta, men med hjälp av design kan abstrakta diskussioner bli konkreta.
– Genom design kan vi få människor att tänka fritt, inte begränsa sig, vara kreativa och skapa lösningar utan att de fastnar i tänket att det omöjligt. På så sätt kan vi ge medborgarna verktyg för att prata om framtiden, skapa visioner och prata om nuet. Detta kommer att leda till att fler både vill, och kan, delta i den politiska diskussionen.

Tjänstedesignbloggen kommer nu att ta semester men i mitten av augusti är vi tillbaka med intressanta och nya inlägg. Glad sommar!

Taggar

  • Malin Hultman

    Väldigt intressant! Men jag reagerar på hennes bilder av mat… Om man bytte ut burgaren till t.ex. linser så hade man kunnat få ännu fler ”shares”.

    • Almedalsgänget 2014

      Absolut! Och visst blir det tydligt hur våra val påverkar miljön genom hennes projekt.