Kundinsikt Malin Saleback & Marcelle Ghaoui

Offentliga rummet

Malin Saleback & Marcelle Ghaoui

Projektkoordinator och Servicedesigner

Malin Saleback och Marcelle Ghaoui var Transformator Designs utsända att bevaka konferensen Offentlig rummet 28-30 maj 2013.

Samverkan och att jobba medborgarcentrerat var teman under konferensen Offentliga rummet. Malin Saleback och Marcelle Ghaoui var på plats för att ta reda på hur detta skulle gå till.

Offentliga rummet, som riktar sig till offentlig sektor, anordnades för 16:e gången i rad och i år hölls konferensen i Jönköping. Under tre dagar diskuterades en mängd spännande teman kring hur invånare och företagare ska få tillgång till en enkel, öppen och effektiv förvaltning där statliga myndigheter, kommuner och landsting samverkar. Men samverkan är inte enkelt och hur detta samarbete skulle uppnås var ett hett ämne under konferensen.

Marcelle Ghaoui bevakar konferensen Offentliga rummet.

Att det finns ett stort behov av ökad samverkan mellan myndigheter är något som återkommer i många av våra projekt. Medborgarens resa mellan olika myndigheter och offentliga instanser brukar vara allt annat än smidig och intuitiv. När flera myndigheter tillsammans ska hitta en gemensam plattform att möta medborgaren på blir det genast komplext. En återkommande lösning, som vi hörde mycket om på konferensen, var att utveckla nya digitala tjänster. Hoppas bara inte att medborgarnas grundbehov glöms bort. För om du vill förenkla för medborgaren är det viktigt att kartlägga medborgarens behov, som förändras beroende på vilket skede i livet de befinner sig i, och sedan försöka förstå hur man kan matcha behoven med digitala tjänster.

Här föreläser Daniel Johansson, statssekreterare från Näringsdepartementet, om regeringens e-förvaltningsstrategi.

Ett annat återkommande tema, som glädjer oss, var att medborgaren måste vara i centrum. Jättekul att så många har insett hur viktigt det är att all utveckling inom offentlig sektor sker utifrån medborgarens perspektiv. Men det är lätt att det endast blir läpparnas bekännelse och väldigt lite verklighet. För även om det pratades mycket om medborgarcentrering så fanns det väldigt lite konkreta förslag på HUR detta ska ske. Se nu till att det inte bara blir tomma ord utan våga bjuda in medborgarna i all er utveckling.

Tack för en väldigt fint ordnad konferens. Vi ser framemot nästa år och då hoppas vi på fler exempel som visar HUR offentlig sektor ska sätta medborgaren i centrum.

Malin Saleback & Marcelle Ghaoui

 Malin Saleback tycker Offentliga rummet var en väldigt givande konferens
– Jättekul att så många pratade om hur viktigt det är att jobba medborgardrivet. 

 

 

Taggar

Relaterade artiklar