Metoder Arne van Oosterom

Låt dialogen styra förändringarna

Arne van Oosterom

Entreprenör

Arne van Oosterom är en kreativ eldsjäl. Han har bl.a grundat Design Thinking Network och är medgrundare till StartUpLAB och CareToDesign.

Arne van Oosterom är en social person med många bollar i luften. I designbranschen är han känd för sitt stora nätverk och uppskattade mötesplatser. Anton Breman ringde upp honom för att prata om hans olika initiativ och hur han jobbar med förändringsfrågor.

Initiativtagare, nätverkare, moderator, författare och föreläsare. Arne van Oosterom är en aktiv del av tjänstedesignscenen och hans kärlek till att nätverka genomsyrar allt han gör. Därför har han skapat olika plattformar, eller initiativ som han kallar det, där han bjuder in till dialog. I dagsläget driver han sex aktiva initiativ som sträcker sig från att förbättra designbranschen till hälsa och vård och affärsutveckling.

–  Jag har skapat olika initiativ inom olika områden. De som deltar i intiativet träffas sedan fysiskt några gånger om året för att nätverka och byta erfarenheter, på så sätt växer insikter fram som leder till förändringsarbete. När ett utvecklingsarbete växer fram långsamt på ett naturligt sätt skapas bästa möjliga förutsättningar till samarbete och lyckat resultat.

 

Då Arne träffar sina potentiella kunder genom arrangerade mötesplatser snarare än genom sälj blir deras relation aldrig som konsult och kund, istället får de en jämnställd relation. Arne titulerar därför alla han jobbar med som samarbetspartners.

–  Jag tror att skapa olika plattformar där olika företag kan mötas är mycket mer effektivt än traditionellt sälj. Mötesplatserna ger sedan energi åt företagen och på sikt förstår de själva att de behöver hjälp. Min roll som moderator blir sedan att hjälpa dem att hitta olika lösningar.

Arne anordnar även Open Startup Labs, något som har blivit väldigt populärt.

– Om man skapar värde för potentiella samarbetspartners kommer de också vilja komma. Vill man utveckla marknaden måste man förstå marknaden och därför anordnar jag olika typer av Labs. I ett Startup Lab tänker företag som om de vore ett nystartat företag. Om man börjar om från början kommer man också att se på sitt företag från ett annat perspektiv vilket leder till helt nya utvecklingsmöjligheter.

Förutom initiativ och Labs riktat till företag har Arne också startat nätverk för designbranschen.

– Tanken är att nätverket ska innovera internt i branschen exempelvis kring utbildningssystem och liknande. Men jag tyckte också det var viktigt att faktiskt samla olika personer inom tjänstedesign, tillsammans kan vi diskutera problem och på så sätt utveckla branschen.

Läs mer om Arne van Oosteroms intiativ:
Design Thinkers (Företaget)
Designers DNA (Corporate Community)
Design thinking network (designbranschen)
Care to Design (Focus på vård och hälsa)
Startup Lab
The Green Startup Lab (med City of Amsterdam)

Taggar