Metoder Jonas Hjalmar Blom

Baksidan med brainstorming

Jonas Hjalmar Blom

Psykologfabriken

Jonas Hjalmar Blom tycker att psykologi är det häftigaste som finns. Han är konsult på Psykologifabriken som gör psykologi begripligt, roligt och användbart. På så sätt kommer psykologi fler människor till nytta. Följ @jonashjalmar på Twitter

Tänk på alla gånger du har gjort brainstorming. Tänk om du skulle kunnat få fram ännu fler och bättre idéer? Vilka lösningar hade det kunnat leda till? Brainstorming är inte den ultimata metoden och i detta blogginlägg kommer Jonas Hjalmar Blom från Psykologfabriken berätta om baksidan med den kända metoden.

Du som brukar arbeta i grupp vet hur svårt det är att komma på bra idéer. Eller ännu svårare; att komma på idén som leder till lösningen! Lösningen som ska göra projektet lyckat, gruppen nöjd och kunden tillfredsställd. Det är i sådana sammanhang som jag allt för ofta får höra någon säga: “kom igen nu allesammans, brainstorma!” Då sparkar psykologen i mig bakut. Men innan jag jag går in på varför måste vi reda ut vad brainstorming egentligen är.

Brainstorming går ut på att generera idéer i grupp genom att följa vissa regler kring hur det ska gå till. De fyra reglerna är:
● Fokus på mängden idéer i stället för idéernas kvalitet
● Håll inne all kritik
● Välkomna ovanliga, konstiga, idéer
● Försök att kombinera och förbättra olika idéer

Visst låter det bra? I alla fall i teorin. Brainstorming är nämligen ett utbrett begrepp som bygger på en bra teori, men som tyvärr inte fungerar i verkligheten. För i teorin beter sig människor som teoretikern vill att de ska göra, men verkligheten ser annorlunda ut. I verkligheten blir vi påverkade av varandra, vi har svårt att inte kritisera och vi faller lätt in i andras tankebanor. Det gör att brainstorming inte är den bästa metoden för att generera kreativa idéer.

Tittar vi närmre på reglerna kring brainstorming så förstår vi att de är nästan är omöjliga att följa, något som otaliga vetenskapliga experiment och troligtvis ännu fler okontrollerade händelser i vardagen har bevisat. Människor blir kritiska, både till sig själva och andras idéer. Människor snävar in på enstaka idéer. Människor påverkas av gruppens ledare. Människor är ofta rädda för att göra bort sig inför andra. Forskare inom kreativitet har länge vetat att brainstorming inte är en optimal metod. Det har dock varit svårt att förklara det för alla de människor som använder metoden. Faktum är att en brainstorming-session ofta genererar många, lovande och kreativa idéer. Men det finns sätt att skapa såväl fler, mer lovande och mer kreativa idéer. Ett exempel är brainwriting.

Brainwriting är en vidareutveckling av brainstorming. Metoden gör att man kommer runt brainstormingens brister. Brainwriting innebär att varje gruppmedlem skapar och utvecklar ett antal idéer på egen hand innan man träffas i grupp. När gruppen träffas bygger man vidare på gruppens olika idéer. Det har gjorts jämförelser mellan grupper som använt brainstorming och grupper som använt brainwriting. I jämförelsen ser man tydligt att idéerna från en brainwriting-session är mer olika varandra, än de från en brainstorming-session. Brainwritingidéerna tenderar också att vara lättare att tillämpas än idéerna från en brainstorming.

Nästa gång du arbetar i ett projekt och du får höra att någon vill att ni ska brainstorma, föreslå istället brainwriting. Lycka till!

Det vore närmast oetiskt av mig att skriva den här posten utan att nämna Niklas Laninge. Han är den verklige experten på kreativitet. För mig har han varit en källa till både kunskap om kreativitet och kreativa sätt att tillämpa kunskapen. Kolla in hans blogg och lär dig mer om kreativitet 52beteenden.se

Taggar